Vijverplanten zijn een belangrijk onderdeel in uw siervijver of zwemvijver. 

Wat kunnen wij voor u betekenen ? 

 

1. In de winkel overlopen we graag met u welke planten in uw type vijver passen. Vaak hebben klanten wel een bepaalde voorkeur voor kleur, maar ook zonlicht, diepte, hoogte ... zijn van belang.  Vaak is dit voldoende voor een klant en kiezen ze vlot hun gewenste planten. 

 

2. Heeft u echter een volledig vijver te beplanten, dan werken we graag een plantenschema uit waarbij we rekening houden met uw voorkeuren en de grootte van uw vijver. Bij gigantische siervijvers stellen we vaak volledige kisten met planten voor. Dit plaatst gemakkelijk, is vrij stevig,  vult vrij snel en geeft een heel mooi resultaat. 

 

3. Alle planten kunnen ook besteld worden in grotere plantenmanden dan de klassieke P9. Wenst u een plant in een 18x18cm of een 25x25cm mand, dan kunnen we dit voor u doen. Ook volgroeide planten in grote kisten zijn mogelijk. 

 

4. Ook de waterwaarden zijn van belang voor uw planten. Test daarom regelmatig uw water, zeker na de winter of na hevige regenval. Net zoals tuinplanten hebben ook vijverplanten extra voedingstoffen en mineralen nodig. Breng uw water binnen en na een electronische test, kunnen we u hierbij advies geven. 

Waarom kiezen voor planten in een zwemvijver? 

  1. Natuurlijke filtratie: Planten spelen een belangrijke rol bij het zuiveren van water. Ze absorberen voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor, die anders algengroei zouden bevorderen. Door planten in de zwemvijver te plaatsen, kan natuurlijke filtratie helpen bij het handhaven van een helder en gezond zwemwater.

  2. Esthetiek: Planten dragen bij aan de esthetiek van de zwemvijver. Ze zorgen voor een natuurlijke uitstraling, kunnen kleur en textuur toevoegen en creëren een aantrekkelijk landschap rondom het zwemgedeelte.

  3. Habitat voor fauna: Planten bieden een leefomgeving voor verschillende waterdieren zoals kikkers, libellen en vissen. Een goed uitgebalanceerd ecosysteem in de zwemvijver kan bijdragen aan een rijkere biodiversiteit.

  4. Schaduw en beschutting: Overhangende planten kunnen schaduw bieden, waardoor de watertemperatuur gereguleerd wordt. Dit kan vooral in warme klimaten prettig zijn. Daarnaast kunnen planten beschutting bieden voor vissen en andere waterdieren.

  5. Zuurstofproductie: Tijdens het fotosyntheseproces produceren planten zuurstof. Dit kan bijdragen aan het handhaven van een gezond zuurstofniveau in het water, wat belangrijk is voor vissen en andere waterorganismen.

Het is echter belangrijk om de planten zorgvuldig te kiezen en te beheren, zodat ze niet het zwemgedeelte overwoekeren en het zwemplezier belemmeren.