Wat moet ik met mijn vijverinstallatie doen tijdens de winter? 

Wij adviseren onze klanten om tijdens de winter de circulatie altijd aan te laten. Dit heeft verschillende voordelen op het watermilieu. Ook zorgt dit dat er altijd een klein gedeelte van de vijver nooit volledig dichtvriest.   

Vriest uw vijver desondanks toch volledig dicht, zorg er dan zeker voor dat terugstromend water niet OP het ijsoppervlak terecht komt, en zo uw vijver leegpompt.

Wat u zeker NIET mag doen, is beginnen kloppen en slaan op het oppervlak. Dit is nefast voor de vissen. U kan dan beter een pot kokend water op het ijs gieten, en zo een gat in het ijs maken. Verder kan u het gat open houden door ijsvrijhouders te gebruiken. 

 

U kan echter wel UV lamp en Electrolyse afleggen. Echter, indien er echt een winterprik is, en uw installatie staat buiten, dan kan het handig zijn om de UV lamp toch aan te leggen voor die periode. 

 

Moeten de vissen nog eten krijgen

Indien uw filtering blijft draaien (wat wij dan ook aanraden), mag u  de vissen zinkend winter voeder geven.  Hou dit wel beperkt - maximaal 1 keer per week is voldoende.  (zie ook verzorging van de vissen & koi-vijvers.