Welke vissen mogen in mijn siervijver?

U mag eender welke vis in uw vijver plaatsen.

Hoe er echter wel rekening mee dat koi's en kapers vaak zuurstofplanten kapottrekken of zelfs opeten en aangepaste filtering nodig hebben. 

 

Welke vissen mogen in mijn zwemvijver?

Wij adviseren om in de zwemvijver ENKEL goud en blauwwindes te steken. Deze vissen zijn snelle oppervlaktezwemmers, die leven op insecten.

Bijvoederen hoeft dus nauwelijks.  

 

Hoeveel vissen mogen in mijn siervijver?

1000 l vis kan normaal 1m vis (op volwassen leeftijd) bevatten. Maw op 1000L kunnen ongeveer 5 goudvissen zitten.

Voor koi's hanteert met vaak 1 koi op 1000 L, maar heel vaak wordt toch aanbevolen om 2000L per koi te voorzien.

Hoe minder vissen in de vijver, hoe minder stress, en hoe beter en sneller de vissen zullen groeien. 

 

Hoe verzorg ik mijn vissen het best?

Weinig stress, goede waterkwaliteit, regelmatig kwalitatieve voeding, en hier een daar schuilplaatsen. 

 

Welke voeding geef ik best?

Er bestaan heel veel verschillende voedersoorten. Heel belangrijk te weten : van kwalitatieve voeding moet je MINDER geven dan van niet-kwalitatieve voeding. Het gaat dus niet over de hoeveelheid voedsel, maar eerder over de kwaliteit.  

Voor koi's zijn Hikari, Saki Hikari en Malamix food de beste voeding die er te vinden is. Deze komen ook uit Japan waar de Japanse koi's gekweekt worden. 

Voor siervissen neem je best gekleurde bolletjes. Deze worden vlotter opgegeten door de vissen en er is minder restafval terug te vinden. 

 

Hoeveel voeding geef ik best? 

-> De algemene regel is dat je 1% van het lichaamsgewicht van de vis geeft per dag. Er bestaan online tools om dit concreet te berekenen.

-> Wat vooral belangrijk is, is wel type voeding je geeft (kwalitatief of niet); hoe groot de vijver is; hoeveel vissen je hebt; maar vooral ook  : welke filterinstallatie heb je? Kan die dergelijke voedingspatroon wel aan?  

-> Het spijsverteringssysteem van vissen gaat snel, dus je mag een vis 3x voederen op een dag. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je de dagelijkse hoeveelheid (1% van lichaamsgewicht) niet overschrijdt. Dus meerdere keren per dag mag, ALS je niet teveel geeft. 

-> Een goede vuistregel  is dat als er na 10 sec geen drijvend voedsel meer te vinden is,  je niet teveel hebt gegeven. Blijft er voeder drijven, dan haal je dit best weg. 

 

Moeten vissen in de winter eten krijgen?

Vissen worden best gevoederd in de winter, doch in beperkte mate. Hiervoor is speciaal wintervoeder ontwikkeld dat ook zinkt. 

Zeker als de filter blijft draaien, dan mag u doorvoederen. Feit is dat vissen nog steeds energie verbruiken in de winter, doch veel beperkter. Maar ze moeten die energie dan ook aanvullen.  Beslist u geen voeding te geven, dan kan het gebeuren dat het immuunsysteem van uw vissen afneemt en de vissen in het voorjaar ziek worden. 

 

Ik denk dat mijn vis ziek is, wat nu?  

Heeft uw vis uiterlijke verwondingen of eet uw vis niet meer,  dan zal er inderdaad iets aan de hand zijn.   

U kan dus met de desbetreffende vis eens bij ons langskomen.  Zieke vissen zijn relatief makkelijk te vangen. 

Wij nemen een afstrijkje en bekijken dit onder de microscoop.

Op basis hiervan zien wij meestal of het gaat om wormen, parasieten of dat het bacterieel is. 

Het is niet uit te sluiten dat de vis niet meer te redden is, maar u kan dan wel de rest van de vissen vrijwaren van ziekte.

Natuurlijk kan u ook een gespecialiseerde dierenarts raadplegen., zij zullen sowieso betere medicatie kunnen voorzien en een meer acurate diagnose stellen.

Wij hebben wel beperkte opleidingen gedaan, maar zijn geen dierenarts.