Waarom zijn bacteriën zo belangrijk?

Bacteriën zijn dé  essentiële onderdelen in uw vijver. Of het nu een siervijver, een koivijver of een zwemvijver is.  Bacteriën zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar zonder bacteriën kan er nooit een biologisch evenwicht bestaan in uw vijver.  Bacteriën zetten namelijk organische afvalstoffen om in  voedingstoffen die door de planten of algen opgenomen zullen worden.  Verder produceren bacteriën ook CO2, wat dan weer noodzakelijk is bij o.a. de groei van de zuurstofplanten. 

 

Welke types bacteriën zijn er allemaal? 

* Aerobe vs anaërobe bacterien :

* Zomer vs winter bacteriën: 

* Nitrificerende vs Slibverwijderende bacterien

* Vloeibare vs gevriesdroogde 

 

Hoe kunnen we bacteriën een handje helpen? 

De meeste bacteriën sterven af tijdens de winter. Daarom is het raadzaam om in het voorseizoen - vanaf een watertemperatuur van 10°C - bacteriën te enten. Op deze manier worden voldoende bacteriën toegevoegd, om zich verder te planten en zich verder te ontwikkelen.  

In siervijvers wordt daarom ook extra substraat op de bodem gelegd, zodat bacteriën zich daar ook kunnen huisvesten. 

 

Zijn winterbacteriën wel nodig? 

Sommige mensen zeggen : "die winterbacteriën, dat is geldklopperij." Wij zijn echter overtuigd van de toegevoegde waarde van de winter bacteriën van Microbe-Lift. De 'normale' bacteriën sterven af onder een temperaturaan van 10°C. Echter, tijdens de winterperiode komt er - via regen en wind- toch heel veel vuil in de uw vijver. Hoe wordt dit dan verwerkt? Ligt uw vijver dan enkele maanden stil? Het slib blijft liggen, en krijgt dan in het voorjaar de kans om algen te kweken. Wij zijn ervan overtuigd dat winterbacteriën reeds een deel van het organisch slib, dat tijdens de winter in de vijver terecht komt, verwerkt.