Wat is een koi? 

Een koi is een speciale kweekvariant van de gewone karper. 

 

Hoeveel vissen mogen in een koi-vijver?

Hoe minder hoe beter ;-).   Koi's hebben veel ruimte en plaats nodig. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe beter ze zich zullen voelen en hoe sneller ze zullen groeien.

Sowieso beperk je je best tot 1koi per 1000L . De koi-dokters van deze wereld bevelen zelfs aan om maar 1koi te houden per 2000L.  

 

Welke filterinstallatie geniet de voorkeur?

Wat belangrijk is bij een filterinstallatie voor koi's, is een voorfilter. Trommelfilters, zeefboogfilters, vortex, ...  zolang het grove vuil er als eerste uitgefilterd wordt. 

Hoe minder vuil in de effectieve filter komt, hoe minder deze moet gereinigd worden.  

Daarom is het minder aan te raden om koi's in een vijver met louter een lava filter te plaatsen. De lava filter zal veel te snel verstoppen, en ook minder goed reinigen na verloop van tijd. De bacteriën in een lava filter, kunnen de toevloed van organischa materiaal van koi's zelden aan. 

 

Mogen koi's in een plantenvijver?

Kleine koi's zijn meestal nog brave vissen. Van zodra beginnen groeien, zijn koi's en karpers geneigd om de planten in de vijver te lijf te gaan. Met als gevolg dat de planten niet meer groeien, of uit de manden getrokken worden. Enkelingen van onze klanten hebben het geluk dat hun vijver groot genoeg is en dat de koi's de planten met gerust laten. Maar hier kan je niet van uitgaan, want koi's zijn van nature uit planteneters. 

Daarom wordt geopteerd om geen zuurstofplanten of gevoelige planten in een koi-vijver te plaatsen. Zonde van het geld. 

 

Waarom verversen sommige mensen het water van hun koi-vijver? 

Koi's zijn vissen die graag veel eten. Dit resulteert natuurlijk in veel uitwerpselen. Deze uitwerpselen worden in een degelijk gefilterde vijver omgezet naar ammoniak en nitriet en worden uiteindelijk restmateriaal zoals nitraat en fosfaat. In siervijvers of planten vijvers, worden deze 'voedingsstoffen' opgenomen door de planten. Doordat een koi-vijver zelden planten heeft, stapelen die 'restanten' zich op, en zorgt dit op termijn voor een overvloed aan fosfaten en nitraten. Om dit te verdunnen, zullen koi-liefhebbers regelmatig hun vijverwater verversen. 

Mensen die een automatisch trommelfilter systeem hebben, zullen vaak ook een automatische bijvulling hebben, die sowieso zorgt voor aanvulling van vers water. 

 

Moeten wij bij de bouw van onze koi-vijver iets speciaals voorzien?

Voordat u start met de bouw van uw koi-vijver, gaat u best eens langs uw vijverwinkel. Het is namelijk heel belangrijk dat een correcte circulatie en filtering bekomen wordt bij het filteren van de vijver.  Er wordt gekeken naar de inhoud van uw vijver, de vorm van de vijver,  het type filter dat u wenst te gebruiken , uw aanzuigmogelijkheden (bodemdrain / skimmers / ...),  pompen, doorstroommogelijkheden, ...

Die factoren bepalen hoe uw vijver opgebouwd zal worden. 

 

Hoeveel voer mogen wij onze koi's geven?

In principe wordt uitgegaan van 1% van het lichaamsgewicht van de koi.  Is de watertemperatuur boven de 18°C, mag u tot zelfs 2% gaan. Het is wel belangrijk om deze hoeveelheid eten te verdelen over zoveel mogelijk voedermomenten per dag. Geef dus nooit alles in 1 keer.  Bedoeling is dat het voedsel binnen de  paar minuten opgegeten is.   Het is dan wel belangrijk dat uw filterinstallatie dit aankan. 

 

Mogen wij een voederstop invoeren? 

Hierover bestaat veel discussie op sociale media. Feit is dat als de watertemperaturen lager worden, de vissen minder actief worden. Echter, zolang de vis het voedsel op eet, kan u blijven voederen. Beperk echter wel de voedermomenten en de voederhoeveelheid als het kouder wordt. Ook is het belangrijk dat uw filterinstallatie blijft draaien, anders krijgt u nitriet en ammoniak problemen. Zorg dan ook voor aangepast voeder  zoals wheat germ en/of zinkend voer. 

Wanneer uw vissen effectief stil liggen en bijna niet meer bewegen, dan stopt u best even met voederen. 

Op zich is het geen probleem dat de vissen gedurende een bepaalde periode geen voedsel krijgen. Koi's hebben tijdens het seizoen normaal gezien voldoende reserves opgebouwd en kunnen daar wel even op teren. Feit is wel dat vissen die te fel vermageren en te weinig voedsel binnenkrijgen,  makkelijker ten prooi kunnen vallen aan ziektes. Dit omdat hun immuunsysteem lager wordt door een tekort aan voedingsstoffen.