Wanneer steken draadalgen de kop op: 

Draadalgen zijn onvermijdelijk na de winter. Dan vinden we organische afvalstoffen terug in de vijver zoals bladeren, stof, kapotte planten, .. De daadalgen profiteren van deze voedingsstoffen, omdat de planten meestal nog niet op gang gekomen zijn. Daarom is het belangrijk om na de winter de waterwaarden optimaal te zetten, zodat de planten kunnen groeien. 

Maar draadalgen kunnen elke periode van het jaar voorkomen. 

 

Wat zijn de oorzaken van draadalgen :

Zoals reeds verteld zijn draadalgen voedselconcurrenten voor zuurstofplanten in de vijver. Wanneer de zuurstofplanten niet goed groeien, zullen draadalgen makkelijker de kop opsteken. Ze stellen namelijk minder eisen voor hun groei dan andere planten in de vijver.  Wanneer er geen zuurstofplanten aanwezig zijn, zoals bij zwemvijvers, is het niet onlogisch dat draadalgen groeien.  Hier is het de bedoeling dat de filterplanten de nodige voedingstoffen uit het water halen, daarom zijn filterplanten in een zwemvijver onontbeerlijk. 

 

Verder gedeien draadalgen ook heel gemakkelijk in zacht vijverwater.  Hun groei start vroeg in het voorjaar en in de herfst groeien ze langer door dan de meeste planten. Daardoor zijn draadalgen in het voordeel. 

 

Omwille van deze redenen is het essentieel om bij het begin van het vijverseizoen uw waterkwaliteit te testen en te optimaliseren. Spring hier gerust eens voor binnen. Wij testen uw water elektronisch, zodat we een duidelijk beeld hebben over de samenstelling van uw vijverwater. 

 

Hoe bestrijden we draadalgen?