Vijverplanten

De vijver en planten, 1 biologisch geheel. Veel mensen vragen zich af of planten  echt wel moeten. Het antwoord op deze vraag is vrij ongenuanceerd: JA!

Planten hebben verschillende functies. In een siervijver zijn planten zelfs NOG belangrijker dan in een zwemvijver. 

Planten hebben sowieso de functie van filtratie : ze absorberen voedingstoffen, die anders algengroei bevorderen.  Wanneer de planten beginnen groeien, zie je vaak dat de algen minderen.   Verder zijn planten ook een bescherming voor vissen en waterdieren, maar ook voor de vijver zelf. Hun schaduw zorgt ervoor dat het water minder snel opwarmt.  

Zuurstofplanten, die zelden  in een zwemvijver worden geplaatst, maar wel in een siervijver thuishoren, zorgen ervoor dat er meer zuurstof geproduceerd wordt. Deze zuurstof hebben de bacteriën nodig die uw vijver helpen zuiver houden. 

 Het is echter belangrijk om uw planten zorgvuldig te kiezen en te beheren, zodat er voldoende afwisseling is. 

Welke planten zijn nodig? 

Siervijver

In de siervijver heb je best een combinatie van alle mogelijk planten: zuurstofplanten, lelies, filterplanten, moerasplanten, ... 

Voor veel klanten is kleur belangrijk, maar dat mag geen probleem zijn. Er zijn heel veel varianten in bepaalde kleuren. Best wordt ook gekeken naar de groeiperiode. Voorzie voor elke maand toch een aantal groeiende bloemen/planten. Op die manier wordt er elke maand gestimuleerd om voedingstoffen uit het water te halen. 

 

Lelies zijn heel mooi, maar hebben qua opname van voedingsstoffen weinig toegevoegde waarden. Lelies hebben specifieke plantenaarde nodig en halen daar hun voedingstoffen uit. Ze bieden wel beschutting voor vissen tegen reigers en de zon., wat ook van belang is naar groei van algen. Hoe meer zon, hoe warmer, en hoe meer kans op algen. 

 

Zuurstofplanten nemen rechstreeks voedingstoffen uit het water, dus deze hebben het meest nut. Bespaar niet op deze planten. Ga voor planten die in manden vastgezet zijn. Deze hebben meer kans op slagen dan losse planten. Je kan ook voor grotere plantenmanden gaan. 

 

Zwemvijver:

Voor een zwemvijver moet je in eerste instantie zuiverende planten kiezen, dus helofyten. Planten die rechtstreeks in de lava gepland kunnen worden en daar ook kunnen groeien.  Daarnaast is het wel mogelijk om bepaalde andere soorten te planten. De kans bestaat hierbij dat na enkele jaren de bloemen op deze planten er niet meer doorkomen. Dit omdat er in de lava zone vaak te weinig nuttige voedingsstoffen terecht komen, omdat klanten te vaak hun vijver proper maken.  

Bij sommige klanten groeien de planten ongezien, bij anderen is het moeilijker. Daarom is het aan te raden om verschillende soorten te zetten en te aanschouwen wat in uw vijver al dan niet groeit.  

Belangrijk - indien de planten goed groeien, dun dan ook regelmatig uit en zorgt dat de zijkanten niet overwoekeren. 

Mijn planten groeien niet goed, wat nu? 

GEEN BLOEMEN TE WEINIG VOEDINGSSTOFFEN

BIOKORREL 

ELECTROLYSE