Mei 2023 

 

Mei 2023

In de maand mei kan u volop nieuwe planten en vissen toevoegen aan het vijverbiotoop.  Planten dragen bij tot een biologische evenwicht in een vijver.

Indien u nog geen bacteriën toegevoegd hebt, doet u dit zo snel mogelijk. (en liefst op regelmatige basis).

REGEN:

Regen is niet ideaal voor eender wel type vijver. Regen brengt heel veel stof en vuil mee, waardoor algen sneller groeien. Ook zorgen ze voor een daling van de waterwaarden.

Het is belangrijk dat de kwaliteit van uw water goed is wanneer de warme zonnestralen het water opwarmen. Planten nemen veel voedingsstoffen op, dus ook hierdoor dalen de  waterwaarden iets sneller dan anders. Door die groei van de planten, zijn er minder  voedingsstoffen voor de algen. Het is belangrijk dit evenwicht te vinden.

ALGEN:

Heel veel klanten hebben last van algen. Hiervoor rest u best het water om te zien of de oorzaak bv. fosfaten zijn, of er een andere reden kan zijn. U gebruikt best een anti-alg product om de algen efficient te doden. Het type vijver bepaalt wel product u best gebruikt.

 

 In ZWEMVIJVERS: op dit moment zouden alle bladeren en slib uit het water verwijderd moeten zijn. Het is een goed idee om planten bij te plaatsen.  Gebruik een variëteit aan planten, zodat u van verschillende bloemen kan genieten. Voeg op zeer regelmatige basis bacteriën toe. Wees verstandig in het gebruik van electrolyses, want teveel koper heeft een invloed op uw planten.

 In SIERVIJVERS : Voeder uw vissen regelmatig, zodat ze gezond blijven. U geeft best kleine hoeveelheden, op regelmatige basis, dan 1 x teveel. Als de vissen eten, is er ook meer bemesting, wat op zich de groei van zuurstofplanten stimuleert. Bij optimale waarden + sterk groeiende zuurstofplanten, zal u minder last krijgen van algen.  Daarom raden we aan om tijdig zuurstofplanten toe te voegen.

 In KOIVIJVERS : geef uw vissen kwalitatieve voeding, zoals de voeding van Saki Hikari. Hier hebben ze minder van nodig, maar het is voedzamer. In dit voer, zitten ook meer bouwstenen, en minder afval. Dit houdt in dat de vissen er meer van opnemen en minder afval uitstoten. Dit is dan het ook verschil met minder kwalitatieve voeding.  Als uw een degelijke en voldoende grote filter voorzien heeft, mag u de vissen op zeer regelmatige basis voederen. Het metabolisme van een vis gaat zeer snel, waardoor vissen beter kleine hoeveelheden, maar op regelmatigere tijdstippen eten kunnen krijgen.

 U kan nu ook best vitaminen toevoegen aan het water of in de voeding, om het immuunsysteem van uw vissen te boosten. 

 

 

Tot binnenkort,

Tom, Bart & Kim