Augustus 2023
Het weer is de (zwem)vijvers niet gunstig gezind. Eerst massaal veel regen, dan stevige droogte, dan toch weer enkele natte weken...
Dit alles is niet bevorderlijk voor de goede groei van planten, en het onder controle houden van de algen.
In siervijvers:
- Voeder de vissen regelmatig, niet teveel maar toch voldoende. 1 x per dag mag, maar pas uw hoeveelheid dan aan.
- Bacteriën toevoegen blijft belangrijk.
- Gaat u op reis voor een 2-tal weken, zorg ervoor dat ze eten krijgen net voor u vertrekt, maar vraag geen vrienden of familie om te komen voederen. Wij zien heel vaak vissterfte na het verlof van klanten, door overmatig voederen 'door die goede buren'. Gaat u echter 4 weken op reis, vraag dan toch iemand om te komen, maar niet te vaak. Die persoon kan eventueel ook eens de externe filter uitkuisen, als die aanwezig is.
- Zuurstofplanten groeien nu heerlijk en ook de waterlelies zullen bloemen vertonen. Knip de uitgebloeide waterlelies weg, dit komt de verdere bloei ten goede. Voorkom een overmatige groei van zuurstofplanten, want té grote hoeveelheden, kunnen de zuurtegraad doen stijgen.
In biologische zwemvijvers:
- Zorg dat uw circulatie 100% (optimaal) draait en full-continu. (24/24u)
- Maakt u nog steeds gebruik van uw electrolyse, wees er dan toch zuinig op. De koper heeft sowieso een negatieve impact op de groeiende planten. En het zijn net die planten die de voeding voor de algen moeten opnemen.
- Wenst u een boost van uw filterplanten, dan mag u deze reeds kort snoeien. Het najaar zal nog wel wat zon en warmte brengen, en hierdoor kunnen ook extra voedingsstoffen opgenomen worden.
- Hou in deze periode de totale hardheid en de carbonaathardheid in de gaten.
- Indien u regelmatig zwemt of het water inspringt, vergeet niet om bacteriën toe te voegen. Deze zorgen er namelijk voor dat organisch afval (zoals huidschilfers en zonnecreme) vlugger verwerkt worden. Ook Slibbehandelingen of lavabehandeling met bacteriën zorgen voor optimale werking van de vijverfilter.
In koi-vijvers:
- BIj een goede filtering, heeft u nu mooi en helder water. Indien dit niet zo is, dan is er een probleem met uw filtering of geeft u teveel voeding. Ook een teveel aan vissen kan een probleem zijn.
- We zien dat klanten soms vergeten hun externe filter eens een keertje extra te reinigen. Wanneer de temperaturen hoog zijn, zijn er veel afvalstoffen in de vijver en moeten deze effectief gereinigd worden.
- Voorzien zeker voldoende zuurstof, indien de temperaturen stijgen. In koi-vijvers zijn meestal geen schaduwplekken van planten te vinden, dus moeten de koi's afkoeling zoeken bij circulatie.
In biopools:
- De zure regen zorgt ervoor dat uw waterkwaliteit minder wordt. Vaak zien we dat klanten een te hoge redox hebben, omdat de ph niet stabiel is. Dit kan vermeden worden door uw alkaliniteit optimaal te houden. (tussen de 80 en de 120).
- De regen brengt ook veel extra vervuiling mee, dus spoel zeer regelmatig of gebruik de robot!
- Spoelen kan dan weer een negatieve impact hebben op de waterwaarden, dus laat uw water zeker in augustus nog eens checken.
- Let erop dat uw geen AL3 waarschuwing krijgt. U kan deze melding verwijderen door op het pijltje 'back' te duwen. Dit houdt in dat de PH moeilijk bereikt wordt (oorzaak kan een lege bidon of te lage alkaliniteit zijn).
- Groene plekken kunnen bij hoge temperaturen altijd verschijnen, maar met de oranje zachte borstel kan u deze heel gemakkelijk verwijderen. Het mag gewoon niet té dikwijls gebeuren.
- Reinig de hyrolyse cel indien deze kalkafzetting vertoont.
Zonnige vijvergroeten,
Tot binnenkort,
Tom, Bart & Kim