Home » Tip V/D maand

Juni 2021 

 

Juni wordt vaak de groeimaand genoemd.  Helaas is dat dit jaar niet zo. Normaal moeten de planten weelderig aan het groeien zijn, maar bij heel veel klanten blijkt dit helaas nog niet het geval. Het warme weer zal hier normaal verandering in brengen. 

 

In Siervijvers

Zorg dat de KH hoog genoeg is, en dat er voldoende voeding in de vijver zit, zodat zuurstofplanten goed kunnen groeien.

Als de waterwaarden goed staan, zullen planten sneller de voedingsstoffen opnemen. Dit resulteert in een heldere vijver en voorkomt - in veel gevallen - een aangroei van nieuwe algen.

Pasgeboren visjes en kikkertjes zullen binnekort uw vijver bevolken. Geef aangepaste voeding en zorg ervoor dat ze voldoende schuilplaatsen hebben (op basis van zuurstofplanten)

 

In Zwemvijvers:

We zien dit jaar opmerkelijk meer klanten met algen in de maand mei en juni dan tov van de vorige jaren. Dit heeft te maken met de late opstart van de lente.

Ook is er in mei heel veel regen gevallen en regen brengt onvermijdelijk veel vuil en stof mee.  De warmte is er dan plotsklaps en dus vinden algen niets fijner dan te groeien door zich vast te hechten aan dat stof.  De algen verwijderen en duimen dat de planten het overnemen! 

 

Wees aandachtig op de temperatuur van uw zwemvijver. Zwemvijvers mogen verwarmd worden tot 27°C. Bij hogere temperaturen gaan bacteriën kapot, groeien planten niet meer en krijg je sowieso meer algvorming. 

 

In koi-vijvers:

Koi-vijvers die met een overdaad aan algen kampen, moeten de oorzaak elders zoeken. Koi's knabbelen tenslotte aan de algen, waardoor er normaal geen algen mogen aanwezig zijn. 

Geef uw koi's voldoende kwalitatieve voeding.  Vissen moeten hun eten binnen de 10 sec opeten. Indien u daarna nog wat extra geeft, kan dit. Vermijd echter dat korrels gaan drijven of naar de bodem zakken en daar liggen te verrotten. 

 

In biopool

Nieuwe biopools hebben het soms moeilijk om hun waardes te halen. Belangrijk is alkaliniteit en koper in de gaten te houden. Vlokken kan ook helpen indien er vertroebeling is met fijne stofdeeltjes.

 

TER INFO _  Stuifmeel, pollen, zand of stof vervuilen het vijveroppervlak. Zorg ervoor dat deze via een oppervlaktezuiger (skimmer) verwijderd worden. Hoe meer stofdeeltjes het water vervuilen, hoe hoger de kans op algen.  Ook na zware regenval bevat een vijver vaak meer vuil dan anders.

 

Regelmatig bacteriën toevoegen is zeer nuttig voor verwerking van afvalstoffen, maar ook productie van CO2, .. Ook Sludge reducer doet vaak wonderen..

 

Vijvergroeten,

Kim