Home » Tip V/D maand

April 2022

 

Na een drukke paasvakantie,  kom ik er toch aan toe om nog wat tips mee te geven :

 

1/ Voor zowel de siervijvers als de zwemvijvers is het nu een goed moment om planten bij te plaatsen.

Siervijvers kunnen zuurstofplanten, lelies en moersplanten plaatsen.

In zwemvijvers worden vooral filterplanten geplaatst zoals de gele lis, de kalmoes en de egelskop. 

Een plant die het in beide vijvers goed goed is de caltha palustris (de dotterbloem). Die staat nu in bloei en kleurt mooi geel. 

 

Heeft u nog geen bacteriën toegevoegd, dan is het nu écht wel de moment! Bacteriën hebben allerlei voordelen en zijn essenteel in alle type biologische vijvers. 

Onze voorkeur gaat naar vloeibare bacteriën omdat deze sneller opstarten. Gevriesdroogde bacteriën kan u gebruiken om maandelijks toe te voegen, en uw bacteriën biotoop aan te vullen.  

 

Bodemslib zou reeds uit alle vijvers verwijderd moeten zijn. Slib is pure voeding voor drijfplanten, maar ook voor algen. Heeft u dit nog niet gedaan, spring dan eens binnen om een Pondovac of een robot te huren. 

 

Verder wil ik toch meegeven dat het normaal is dat er in april algen te vinden zijn in de vijver. Het is echter wel noodzakelijk om de cel (kern) van die algen te doden, dus een gepast anti-alg product is aan te raden. 

 

2/ Voor mensen met een Koi-vijver is het vooral belangrijk de waterwaarden optimaal te zetten, de vissen aan te laten sterken en eventueel een vitaminekuur te geven, en de filters opnieuw op te starten. 

 

3/ Voor mensen met een biopool is het belangrijk de alkaliniteit in de gaten te houden en te zorgen dat de hydrolyse niet teveel aankalkt. Redox waardes zouden behaald moeten zijn.  Heeft u toch de indruk dat er een soort van vertroebeling optreedt, dan kan u een vlokkingsmiddel gebruiken. Bij gebruik hiervan, spoel wel vaker uw filter. 

 

Geniet van de zonnige momenten, 

Kim